De historiek van Kasteel de Bunswyck, Leuven

Welkom,

Kasteel de Bunswyck is een plaats met geschiedenis. Het werd rond 1765 gebouwd door Baron Ernst de Bunswyck en gebruikt als jachtresidentie. Het gebouw was veel kleiner dan nu met alleen de Chestnut room op de gelijkvloerse verdieping. De hoofdingang bevond zich toen in de Noord-Oostelijke gevel. U kan nog steeds de gevelsteen bewonderen, die boven de ingang was aangebracht. Nu bevindt de hoofdingang zich in de Zuid-Oostelijke gevel, de kant van het park.

Kasteel de Bunswyck Leuven

Na de eerste wereldoorlog verwierf de textielbaron François Hotta een domein dat 200ha groot was met 2 kastelen: het kasteel van Biest te Korbeek-Lo en Kasteel de Bunswyck. Op de deur die de Walnut room met de Oak room verbindt, kan u in het houtsnijwerk de 'F' van François bewonderen. Hij verbouwde het kasteel zodat het qua omvang verdubbelde, in de periode tussen de 2 wereldoorlogen. Bij de dood van François Hotta werd de eigendom verdeeld in 2 stukken. Het grootste deel, met het kasteel van Biest, werd geschonken aan de drie dochters. Het kleinste deel aan Edouard Hotta, die het kasteel bewoonde, met zijn 5 kinderen, tot 1995.

Het Park is bijna 2ha groot. Met de omliggende eigendommen incluis bedraagt de oppervlakte 50ha bossen en parkgebied. Dit is zeer uitzonderlijk, zo dicht bij Leuven. In het park kan u vele eeuwenoude bomen bewonderen: eiken, beuken, kastanjes, … De huidige vijver werd pas in 1998 aangelegd.

Sinds 1999 werd het kasteel ingrijpend gerenoveerd waardoor het gebouw terug ten volle kan benut worden. Op de verdiepingen van het hoofdgebouw zetelt het software consultancy bedrijf ps_testware die van de uitstraling van het domein gebruik maakt om zijn imago kracht bij te zetten.

Kijk gerust rond op deze site. Geef ons wel een seintje voor een bezoek ter plaatse, wij verrassen u graag!

Kasteel de Bunswyck Leuven Kasteel de Bunswyck Leuven Kasteel de Bunswyck Leuven